Трафикът на хора вече конкурира дрогата по печалби

Трябва да разбиваме мрежите за трафик на хора. Те вече са конкурентни с тези за дрога от гледна точка на печалбите, които носят. Това заяви еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева пред Нова телевизия.
По думите й най-важното, което трябва да направим за бежанците, е да им предоставим това, от което имат най-голяма нужда – храна, вода, подслон, лекарства. „Ние мобилизирахме системата за гражданска защита и България също помагана“, уточни тя.
Според Георгиева страната ни е подготвена за сериозен миграционен натиск. „България беше първата, която почувства потока на бежанците като проблем. Тя направи доста за охрана на външните граници и за това да е готова. Ако потокът тръгне към нас, ние сме по-напред от други страни“, изтъкна тя.
Георгиева напомни, че в ЕС е създаден нов финансов инструмент за помощ при хуманитарни кризи. „Има гарантирани 300 млн. евро за спешна помощ тази година именно там, където има най-голяма нужда“, посочи тя.
През следващите 2 години – 2017 и 2018 г. ЕС ще отделя по 200 млн. евро за същата цел.
Страната ни вече има отпуснати средства от 91 млн. евро за програмния период 2014-2020 г. Получили сме и още 10 млн. евро спешна помощ.
„В момента мислим да помогнем на България преди да е станало късно и потокът вече да е навлязъл от нас. Ако се случи бедата да почука на вратата, да дойдат хора, ние можем веднага да кандидатстваме за помощта от 300 млн. евро“, обясни еврокомисарят.
Георгиева отрече информациите, свързващи името й с кандидат за шеф на ООН. „Имам си работа и си я гледам“, категорична бе тя.

Comments

comments