Тракийското съкровище: След Лувъра, „Бритиш Мюзиъм“?

След представянето в Лувъра, Панагюрското златно съкровище ще продължи световната си обиколка. До този момент
тракийската изложба в Лувъра е привлякла интересът на няколко световни музея, които биха искали да изложат тракийските накити, предмети, и разбира се, уникалното Панагюрско съкровище в своите зали, привличайки голям брой посетители.
Става дума за музеи в Австралия, за прочутия „Бритиш Мюзиъм” в Англия, дори за Националния музей на Мароко.
Ала не е достатъчен само интересът, а и огромната подготовка, която се крие зад подобни културни мероприятия.
Всеки музей по света има програма, в която са отбелязани предстоящите изложби и експозиции. Заради специалното транспортиране, застраховка и подготовка на експонатите, ще са нужни до две години за представянето на Панагюрското съкровище и останалите ценности в чуждестранни музеи.
„Съветвам Вежди Рашидов, и той самият също е съгласен, че след Лувъра, нашият еталон трябва да бъде „Бритиш Мюзеум”, „Топкапъ сарай”, Кремъл. Кремъл, понеже и той често говори, че ще има изложба, ще има, но на други съкровища – съкровищата на Българската автокефална архиепископия в Охрид”, каза шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.
До края на годината е възможно „Епопеята на тракийските царе“ да гостува в истанбулския музей Топкапъ сарай. Заради местоположението му в центъра на града, очакванията са изложбата да бъде посетена от хиляди чуждестранни туристи.
„Ползата е в парични изражения, извън огромният престиж, който ще спечелим. Освен това, че много хора ще научат къде е България и дай Боже, 5 % да дойдат в нея като туристи, да видят местата, от където са извадени тези блестящи предмети, берекет версин”, посочи проф. Димитров.

Comments

comments