Топалов победи норвежкия шампион в супертурнира по шахмат в Ставангер

Гросмайстор Веселин Топалов стартира с изключителен успех участието си на супертурнира по шахмат в Ставангер (Норвегия). Именитият ни шахматист победи с черните фигури световния шампион Магнус Карлсен (Норвегия) в първия кръг на състезанието.
Доста интересно се разви играта между двамата, партията премина през равни позиции, а накрая имаше и загубен еншпил за Топалов, ала късметът се усмихна на сънародника ни, който спечели по цайтнот, след като Карлсен просрочи времето.
Норвежецът е вицешампион от миналия сезон, когато Топалов завърши участието си на петата позиция. Определянето на съперниците в отделните партии стана след изиграването на блиц-турнир, в който Веско завърши на осмо място с 3,0 точки от 9,0 възможни. Карлсен стана трети с 5,5 точки и затова двамата играха на старта.
Припомняме, че в надпреварата участват десет от най-силните шахматисти в света, които ще определят новия шампион след изиграването на девет кръга по системата всеки срещу всеки. Победителят от последните две издания на състезанието Сергей Карякин (Русия) не защитава титлата си.
В следващия кръг Топалов ще срещне Хикару Накамура (САЩ), който победи Йон Лудвиг Хамер (Норвегия) на старта.

Comments

comments