Терористи ислямисти подлудиха Рим

Двама предполагаеми терористи – радикални ислямисти, най-вероятно либийци, се крият в центъра на Рим, никой все още не знае имената им, но от няколко дни силите за сигурност ги търсят под дърво и камък, съобщи в сайта си влиятелният седмичник „Еспресо”. Изданието дори публикува техни портрети фотороботи, с които полицаи и карабинери ги издирват денонощно.От снимките се вижда че единият от мъжете е на трийсетина години и е с късо подстригана коса, докато другият е по-млад, по-висок и дългите му коси са сплетени в ситни плитчици. „Еспресо” цитира и разпространената от командването на Корпуса на карабинерите информация за служебно ползване, в която двамата либийци са определени като особено опасни терористи. В документа се съдържа също така подробна инструкция как да бъдат арестувани при евентуалното им засичане на улицата, в заведение или в квартира – с нужните предпазни мерки и след обиск. Заповедта е да се действа много внимателно, тъй като обстановката е изключително напрегната и съществува реална опасност при неуспешен арест наплашените и без това жители на Вечния град да се паникьосат още повече.

Предполагаемите терористи привлякоха вниманието на силите за сигурност, след като преди около седмица техни информатори им съобщиха, че двамата търсят усилено на черния пазар в Рим огнестрелно оръжие, боеприпаси и ръчни бомби. А установената напоследък практика на ислямистите, подготвящи показни терористични акции в западноевропейски страни, била при влизането на територията им да не носят оръжие, за да не бъдат заловени при евентуален контрол, а да го търсят на място. Събраните от информаторите сведения говорят още, че издирваните в Рим либийци са джихадисти, преминали на страната на Ислямска държава (ИД) и изпълняващи заповеди на нейните шефове.

Според „Еспресо” опасенията на италианските власти за подготвян показен атентат във Вечния град са се увеличили неимоверно в края на миналата седмица, когато към страната бе отправена недвусмислена заплаха. Става дума за фразата: „Ние вече сме на юг от Рим!”, съдържаща се в разпространеното от Халифата нечовешко видео с обезглавяването на 21 християни копти. После военната министърка Роберта Пиноти и дипломат №1 на Рим Паоло Джентилони споменаха за евентуална италианска военна реакция срещу милициите на ИД в Либия. Веднага от другия бряг на Средиземно море долетя: „Вие сте кръстоносци, чакат ви страховити ядове!”.

Comments

comments