Тед Кочев ще преподава в НАТФИЗ

Световноизвестният режисьор с български корени Тед Кочев ще получи български паспорт, предава БГНЕС.

„Много съм развълнуван да получа всички тези отличия от моите хора”. С тези думи, произнесени на български, големият холивудски режисьор Тед Кочев получи най-престижното отличие на Министерството на културата „Златен век” – звезда, което лично министърът на културата Вежди Рашидов му връчи.

„Получавал съм най-различни награди, но тези са ми най-скъпи”, допълни режисьорът с български корени и не успя да удържи вълнението си при получаването на отличието.

Кочев посочи, че може да започне да преподава в НАТФИЗ на младите студенти и със сигурност ще снима филм в България, посветен на спасяването на българските евреи от цар Борис III. Вежди Рашидов пък заяви, че ще му помогне в намирането на финансиране за филма. Той заяви и, че независимо от кризата, министерството е отпуснало 14.2 млн. лева за кино и даде заявки, че ако остане министър и догодина пари за кино ще има. Световно признатият Тед Кочев е роден е на 7 април 1931 година в Торонто, Канада, в семейството на български емигранти. Докато е дете, всички вкъщи говорят на български, а на празници слушат българска народна музика, играят хора и ръченица.

Comments

comments