Татяна Дончева изнесе пред студенти лекция „Прокурорът”

Открита лекция „Прокурорът” изнесе лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева пред пълна зала със студенти от юридическите факултети от софийските висши учебни заведения. На срещата тя очерта основните предложения на партията, свързани с промени в съдебната система.

„Движение 21” ще настоява за спешна конституционна поправка, чрез която прокуратурата да бъде извадена от съдебната система, въвеждане на избор на главен прокурор от парламента, сменяемост на прокурорите, както и избор на нов Висш съдебен съвет.

Промените ще доведат до повече професионализъм, независимост и прекъсване на порочната практика за намеса на политиците и бизнеса в работата на съдебната власт.

„За съжаление с времето в съдебната система бизнесът и политиците започнаха да си отглеждат послушни магистрати от най-ранна детска възраст, за да могат да си разрешават своите си неща. Добре е да знаете истината, с която ще се сблъскате като бъдещи защитници на правото, а не да бъдете опитни зайчета. Прокуратурата в България се е превърнала в икономически играч, който може да вземе бизнеса на някого заради поръчка на конкуренти. Искрено ви желая да се опазите от най-лошото и да не се присъедините към взятъчниците, като ви обясняват, че така трябва. Това е мисия, а не просто едно работно място. Затова „Движение 21” счита, че сегашната конституционна рамка е неудачна за нейното правилно функциониране. В едно разбито общество ролята на прокуратурата е да накара нацията да спазва правилата“, заяви Дончева пред студентите. „Обстоятелството, че хората не могат да намерят право в съдебната система много ги гнети. Това трябва спешно да се промени”, допълни тя.

Comments

comments