Такса банкомат обмислят да въведат в Гърция

Гръцкото правителство обмисля да въведе такса върху тегленията на пари от банкови влогове, а също и при тегления от банкомат, съобщава в. “Та неа”, цитиран от Стандарт.
Целта на мярката е в държавната хазна да влязат повече пари, като очакванията са да събере 180 милиона евро от тази такса. Мярката ще е валидна и за електронното банкиране.
Едно евро ще се удържа на всеки хиляда изтеглени евро; за 10 хиляди евро таксата ще е десет евро; а за един милион тя ще е хиляда евро.
Преди да бъде приложена обаче, конкретната мярка трябва да бъде одобрена от Европейската централна банка, тъй като това изискват новите правила за надзор на банките. Вчера ЕЦБ съдейства на южната ни съседка, като увеличи с 2 млрд. евро тавана за спешно финансиране на гръцките банки. Той вече става 78.9 млрд. евро. От февруари насам това решение на европейската банка се преразглежда всяка седмица. Това е единственият начин, по който ЕЦБ подкрепя гръцките банки след идването на власт на крайнолявото правителство на СИРИЗА. Статистиката показва, че за последната половин година граждани, фирми и държавни ведомства са изтеглили 35 млрд. евро от банките в Гърция, съобщава в. “Катимерини”. Най-много пари са изтеглили домакинствата и фирмите, но в последните два месеца щафетата е била подета от различни структури в държавата, в това число местната власт и осигурителните каси.

Comments

comments