Швейцария отпуска 3.5 млн. франка за въвеждане на дуално обучение и подобряване на професионалното обучение у нас

Споразумение между България и Швейцария за въвеждане на дуалното обучение в българската образователна система бе подписано в президентството. Проектът предвижда Швейцария да финансира с 3.5 млн. швейцарски франка подобряването на професионалното образование у нас, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.
„Прилагането на дуалното образование има ясен хоризонт, учим се от страната с най-добър опит в тази сфера – Швейцария, където безработицата е минимална”, отбеляза президентът Росен Плевнелиев. Той посочи, че обучението чрез работа дава перспектива, тъй като младите хора получават не само знания, но и умения.
„Дуалното образование е един от многото фактори за икономическия успех на Швейцария“, заяви посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел. „Важна е политическата воля на правителството и парламента, защото целта ни е да видим образователна система, по-пряко насочена към потребностите на частния сектор”, подчерта той.
По думите на министъра на образованието проф. Тодор Танев дуалното обучение ще започне пилотно в две професионални училища са в Централна България.

Comments

comments