С фалшив електронен подпис измамник си присвои 120 фирми, между потърпевшите е благоевградски бизнесмен

Бизнесмен от Благоевград се оплака, че фирмата му е открадната. Оказа се, че крадецът е станал незаконно собственик на още повече от 100 дружества, съобщава бТВ.
Стефан Алексов се събужда и разбира, че вече не е собственик от счетоводителката си: „Сутринта, докато си бях в леглото счетоводителката ми се обажда и ми казва „Знаеш ли, че ти вече не си собственик на твоята фирма“. И аз казах „Как така не съм собственик?!“.
В рамките на половин час блокира банковите сметки, наясно е, че измамниците обикновено най-напред се опитват да източат тях и да разпродадат активите. Ето как блокирани остават над 100 000 лева.
Всъщност, докато благоевградскят бизнесмен си задава въпроса как е възможно да му се случи подобно нещо, се оказва, че отговорът изобщо не крие в себе си сложни обяснения.
„Пропуск в Агенцията по вписванията позволява на всяко лице, което си закупи електронен подпис, който е за около 50 лева, да влезе и да си подаде данните за промяна на собствеността на една с друга фирма с цялата си отговорност, която носи електронния подпис. За да придобиеш фирма на друг човек не се налага да имаш никакъв документ черно на бяло. Тоест всичко става благодарение само на това, която е станало по интернет, моят подпис електронно е прекопиран, защото Агенцията по вписванията допуска само електронни документи. Изискват само копие на документ на хартия, която също лесно всеки 18-годишен човек може да го направи, всеки ученик дори в 8 клас може да направи това нещо“, разяснява схемата Алексов.
Именно по тези стъпки най-вероятно е минал Милен Лилков Маринов от Видин – новият собственик на фирмата.
„Написал е, че е проведено Общо събрание, в което 98 процента от дяловете стават негова собственост и само 2 процента стават мои, увеличил е капитала на дружеството по документи и всички тези документи нито един от тях не е оригинален“, разяснява потърпевшият бизнесмен.
Икономическа полиция започна работа по сигнала. А проверка на бТВ установи, че измамникът от Видин присвоил по същия начин други 119 фирми. Между впрочем е собственик и на повече от 80 леки автомобила.

Comments

comments