С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост почете 140 години от смъртта на Георги Измирлиев – Македончето

Пред бюст-паметника на революционера Георги Измирлиев – Македончето, на едноименния площад в Благоевград, жители и гости на града почетоха 140 години от неговата смърт. На церемонията се поклониха и положиха цветя зам.-кметът по строителство и сигурността инж. Янко Янков, представители на общинска и областна администрация, държавни институции, ученици и граждани.

7 (2)

Възпитаници от благоевградското V-то СОУ „Георги Измирлиев“ бяха подготвили рецитал за живота и делото на българския революционер. Учениците припомниха паметните думи на революционера „Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството”.

4 (1)

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици и дейци. Началното си образование получава в родния си град, а прогимназиално в град Сяр. През 1976 г. в родния град на революционера, днешен Благоевград, родната му къща е превърната в къща-музей „Георги Измирлиев-Македончето“.

2 (1)

Георги Измирлиев – Македончето е виден общественик, участник в Априлското въстание през 1876 година като помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в I-ви Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

1 (3)

Comments

comments