С общ стенопис ще бъде закрита първата програма по „История на изкуството в училище” в Благоевград

С общ стенопис официално ще бъде закрит и първият успешен модул в Благоевград от Програмата на Фондация „ИЗИАРТ” по „История на изкуството”. Събитието ще се проведе днес от 13.30 часа в VII СОУ „Кузман Шапкарев”, които първи имаха възможност да станат част от инциативата „История на изкуството в училище”. Тя започна през месец ноември 2015 година, като за настоящата учебна година обхвана 20 учебни заведения в 6 града в България – София, Бургас, Враца, Русе, Дупница и Благоевград.
„История на изкуството в училище” е изцяло финансирана от Фондация „Америка за България”, благодарение на което е безплатна за децата. Занятията се провеждаха в третите класове, като програмата обхвана 9 основни модула, проследяващи различните периоди в изкуството. Децата имаха теоритична и практична част, като по забавен и достъпен начин се запознаха с периодите в изкуството, научиха различни артистични техники, типични за епохата и се срещнаха с едни от най- забележителните произведения на изкуството в световната история. Практическата част, която те усвоиха бе свързана със създаване на произведения, благодарение на различни арт похвати (витраж, колаж, живопис, пастели, релеф и т.н.), като материалите се предоставиха безплатно на учениците от Фондация „ИЗИАРТ”.
Часовете на третокласниците включваха уроци по „Първобитно изкуство”, където децата се научиха да рисуват с въглен, сангин и ръце, „Изкуството на Древния Египет”, където пък усвоиха писането на йероглифи, „Старогръцко изкуство” и други.
По време на заключителния урок децата, участвали в програмата „История на изкуството в училище”, ще нарисуват заедно общ стенопис, в който по забавен начин ще покажат наученото през годината.

Comments

comments