С нови 3 млн. лв. се оскъпява магистрала Струма заради образували се свлачища

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) ще се задължи да заплати нови 3 млн. лева за укрепване на свлачища по две от отсечките на магистрала “Струма”, става ясно от две обявления в регистъра на обществените поръчки. “ГБС Инфраструктурно строителство” получава без търг близо 500 хил. лева без ДДС, за да изгради подпорна стена на км 317 на магистрала “Струма” (лот 1). Именно там, през пролетта на тази година се образува свлачище. Още 2.55 млн. лева без ДДС ще бъдат дадени на ГБС или на “Пътстрой 92″ за укрепване на ново свлачище на км 325 на строящата се в момента отсечка от Дупница до Благоевград (лот 2). По този начин продължава познатата практика държавата да доплаща милиони на спечелилите търгове за магистрали. Парите отгоре идват от бюджета, а не от еврофондовете, пише в. “Капитал Daily”.
И двата лота на магистрала “Струма” се строят от обединение на “ГБС – Инфраструктурно строителство”, “Пътстрой 92″ и италианската Impresa. Последната спечели търга за изграждането на лот 1 – Долна Диканя – Дупница, през 2011 г. с цена 58 млн. лв. – направила впечатление, че е много по-ниска от прогнозната. Още преди откриването през 2013 г. отсечката се оскъпи непредвидено със 17 милиона лева за сметка на бюджета. Първо през 2012 г. пътната агенция даде 8 млн. лева на ГБС за укрепване на активирано свлачище на около два километра от напукания км 317. Година по-късно ГБС и “Пътстрой 92″ получиха общо 9 млн. лв. по два нови договора – един за доставка на греди и изпълнение на сондажни стълбове, а вторият (мотивиран с “форсмажорни обстоятелства”) за подсилване на земната основа в участък от 4 километра на строящата се магистрала.
Оскъпяването не спира, независимо от факта че обектът е предаден, пуснат в експлоатация и в гаранция. Изпълнителите вече са направили опити да укрепят за своя сметка насипа на километър 317. След обилните снегове и дъждове (което за българските географски ширини е нормално явление) участъкът се е преовлажнил и е започнал да се свлича. През пролетта на мястото се образува 15-метрова пукнатина, а движението беше ограничено в едното платно за два месеца. Дейностите по укрепването са се оказали недостатъчни. От пътната агенция посочват, че изграждането на 56-метрова подпорна стена с пилоти не е включено в обхвата на гаранцията. Затова ще платят без търг половин милион лева без ДДС с мотива “необходимост от неотложни действия”.

Comments

comments