С награди започна 54-та национална археологическа конференция в Гоце Делчев

С раздаването на награди стартира 54-ата национална археологическа конференция във вторник в Гоце Делчев. Форумът бе открит от кмета на общината Владимир Москов (на снимката). На тържествената церемония присъства зам.-министърът на културата доцент д-р Бони Петрунова, която връчи годишните призове на културното министерство за постижения на изявени археолози, писа standartnews.
За цялостен принос плакет – реплика на грифона от Преславското съкровище, получи директорът на Националния археологически институт с музей към БАН доцент д-р Маргарита Ваклинова. За постижения в областта на археологията бяха отличени доцент Крум Бъчваров от НАИМ към БАН, Димитър Недев от Исторически музей – Созопол, и Цветана Комитова от Регионален исторически музей – Благоевград. Реплика на грифона имаше и за доцент д-р Мария Рехо. Призът й бе даден за принос в популяризирането на археологическото наследство на страната. Министерството на културата отличи с грамоти за принос в развитието на археологическата наука проф. Ивелин Кулев, проф. Мери Ковачева и доц. Евгения Генчева. Тримата бяха наградени с плакети от НАИМ към БАН. След раздаването на отличията бе открита изложба с постери в музея в Гоце Делчев, посветена на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил.
В работата на конференцията участват 130 учени от 30 институции – 24 национални, регионални и общински музеи, три института на БАН и три университета. С доклади в конференцията ще участват и археолози от Гърция. Ще бъдат изнесени 20 доклада, които ще засегнат проблеми на археологическото наследство на района на Средна Места, ще бъдат представени и последните археологически проучвания в страната. По време на 5-дневния форум ще бъдат организирани посещения до римския град Никополис ад Нестум, до „Градището“ при с. Долно Дряново, до античния град Филипи и музея в гръцкия град Кавала.

Comments

comments