С един месец е отсрочката за поскъпването на тока

Парламентът ще предостави възможност на КЕВР да преосмисли новия ценови модел на тока, който трябва да влезе в сила от 1 юли. Това стана ясно вчера след среща на представители на всички парламентарни групи в НС.
„Ще бъдат предложени и ще бъдат разгледани законодателни промени, които да позволят да бъде отложено влизането в сила на ценовия модел”, съобщи след срещата депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на НС Димитър Главчев.
Най-вероятната отсрочка ще бъде от 1 месец. За тези 30 дни Държавната финансова инспекция ще приключи одита си над ВЕИ сектора. Oт 1 юли влиза в сила новият ценови период, а сметките за електроенергия ще скочат заради новия модел – за потребителите с между 1,4 на сто до 3%.
При бизнеса обаче поскъпването е между 13 и 20% за преобладаващата част от предприятията и между 4 и 13% за най-големите производства.
Бизнесът е готов да предприеме крачката към организиране на протести, а премиерът Бойко Борисов също се обяви против качването на цените, пише в. „Монитор”. Министър-председателят вече лансира идеята за отлагане на влизането в сила на новия ценови период.

Comments

comments