С богата културна програма НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград отбелязва 135-та си годишнина

С богата културна програма – поредица от организирани изложби, концерти, конференции и рецитали, учениците и учителите от НХГ” Св. св. Кирил и Методий” – Благоевград отбелязват 135-годишнината от основаването на Българската мъжка гимназия в Солун.
Няколко са училищата, които Симеон Радев в своите ранни спомени определя като исторически: Априловската гимназия в Габрово, Класното училище на Йоаким Груев в Пловдив и Солунската гимназия: „Ролята на последната трябва да бъде особено отбелязана” – пише той, изтъквайки й първостепенното значение. Едно от най-значимите просветни огнища на българите от края на XIX и началото на XX век е в резултат от движението за духовно възраждане, намерило израз в борбата за самостоятелна църква и просвета. Дълъг и нелек път извървява Гимназията от създаването си през 1880 г. до днес, но успява да възкръсне „като феникс от пепелищата на миналото”. През 1920 г. съдбата я свързва с Горна Джумая (дн. Благоевград), а през 1991 г. получава статут на национална хуманитарна.
Днес Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” – бивша Солунска, се е превърнала в културна емблема на града.
Кулминацията на честванията ще бъде на 11 май. Още в 8:30 часа, в деня на светите равноапостоли Константин-Кирил и Методий, в централното фоайе на училището ще се проведе „Час по България” – запознаване на осмокласниците с историята на Солунската гимназия. От 14:00 часа е тържественият педагогически съвет в зала „22-ри септември”, а от 16:30 – полагане на цветя на паметниците на Кирил и Методий и на Кузман Шапкарев в двора на НХГ. Следва тържествено богослужение и освещаване на училищното знаме в двора на училището. Шествие до зала „Пейо Яворов” и полагане на цветя на паметника на Гоце Делчев предшестват празничния концерт спектакъл „Като феникс от пепелта…”, който е с начален час 18:00 (зала „Пейо Яворов”). В концерта ще вземат участие групи и състави от училището и града.

Comments

comments