С арт инсталация „Паралели“ празнуват 70 г. театър в Габрово

Фото инсталация “Паралели” ще бъде открита на 8 октомври в Габрово по повод честването на 70 г. Драматичен театър „Рачо Стоянов“.Снимките са поставени пред Регионална библиотека “Априлов – Палаузов”.

Фотосите са част от проекта „Памет – минало, памет – настояще, памет – бъдеще“, посветен на годишнината на театъра и “155 години Габрово – град”.

Инсталацията е творческата интерпретация на фотографа Росина Пенчева и събира архивни кадри от репертоара на театъра през годините, кореспондиращи с нейни снимки от работата ѝ в театъра по постановките “Ромео и Жулиета” (2013 г.) и “Жана д’Арк” (2015 г.) на режисьора Петринел Гочев. Таблата са изградени на базата на паралели и позволяват на зрителя да види архивните кадри през погледа на настоящето и обратно.

3044m

Проектът включва и откриването на съвместната изложба „Гледни точки“ в Художествена галерия „Христо Цокев“ на 13 ноември от 18:00 ч. Част от експозицията представя най-новия архив на габровския театър, свързан със спектакъла „Жана д‘Арк“ – макети за костюми на героите, автор на които е Рин Ямамура, и фотографската серия на Росина Пенчева, документираща живота зад кулисите и на сцената. Останалата част ще покаже оригинални живописни платна на Петринел Гочев – някои от сюжетите са вдъхновени от образа на Жана д’Арк.

Проектът ще завърши със среща-разговор с Петринел Гочев на тема „Художественият образ – основа на родова, гражданска и национална памет в света на изчезващите граници“ на 14 ноември от 17:00 ч. в Художествена галерия “Христо Цокев.

Comments

comments