Със 7000 регистрирани македонци благоевградското с. Бело поле претендира за град

С над 7000 регистрирани македонци и малко по-малко от 800 местни жители в село Бело поле сериозно обмислят шансовете да се кандидатират за град. Толкова са и жителите на Симитли. През последните години постоянно се увеличават гражданите от Македония, придобили постоянен адрес именно в благоевградското село. За сравнение, през 2010 г. техният брой е бил около 2000 души, през 2012-2013 достигна над 4000, а към днешна дата те са към 7000. Така селището, успяло за последните 4 години да увеличи населението си в пъти, вероятно държи рекорда за най-голям брой новорегистрирани жители. И понеже в селото няма толкова къщи, има адреси, на които са записани по повече от 100 чужденци.
В порутената необитаема сграда на някогашния стопански двор на ул „Струма“ и на намиращата се в съседство ул. „Черковна“, която е с 30-ина къщи, по думите на местни хора, са регистрирани не по-малко от 500 човека. Хора коментират помежду си масовото „македонско нашествие“. Опасенията на жителите на Бело поле са, че и на техния адрес „инкогнито“ може да има настанени македонци.

„Притеснявам се дали и в моята къща, без да знам, няма регистрирани македонци и утрешния ден да дойдат от общината и да ми търсят данък като на хазяин”, сподели възрастна жена.

„Аз последно знаех, че македонците са към 5000, сега от комшийката разбрах, че са станали вече 7000. То като нищо и при нас има записан някой, иначе къде ще се набута толкова народ?!”, чуди се друга местна жителка.

За разлика от нежния пол, мъжете в селското барче гледат на нещата от веселата страна. „С толкова регистрирани спокойно може да кандидатстваме за град. Ето, например в цялата община Симитли живеят 10 000 човека, значи може да се провъзгласим направо за община”, анализират ситуацията те.

Според запознати македонците записват като постоянен адрес населено място в България, но като настоящ посочват такъв в Македония, тъй като в противен случай ще загубят правото си на помощи. Голямата цел на македонците е с придобитото българско гражданство да могат да пътуват свободно в Европейския съюз. Поне по документи обаче, освен че ползват адресна регистрация в Бело поле, македонците дори са сред най-активните гласоподаватели в българските избори. Изумителен е фактът, че на последните парламентарните избори от 6711 регистрирани гласоподаватели бюлетини са пуснали 4698 човека, а на изборите за Европарламент за гласували 600 човека.

Кметът на Бело поле Иван Стойчев заяви, че не може да се говори за нашествие на македонци с българско гражданство. „Македонските граждани не ги регистрирам аз като кмет или общината. Те подават заявления до Министерството на правосъдието и придобиват гражданство с указ на вицепрезидента. Цялата продцедура трае около година-две. Така че тези хора не са се регистрирали изведнъж тук. Има много македонци с адресни регистрации в селата Логодаш, Селище, Рилци и причината е, че тези населени места са близо до границата, повечето местни жители често пътуват до съседната държава и имат много познати там. Македонците имат постоянен адрес в Бело поле и настоящ в страната си, и нито един от регистрираните не пребивава постоянно и не живее в селото. За постояния адрес е достатъчно да има само пощенска кутия, за да могат да получават кореспонденцията си и на нея могат да се регистрират 1000-2000 души”, сподели кметът и допълни, че на неговия адрес няма регистрирани македонци.

Управникът на селото бе категоричен, че причината македонците да изберат село Бело поле за постоянен адрес не е свързана с изборите. „Тези граждани могат да упражнят правото си на глас на референдуми, евро- и парламентарни избори, но те не гласуват на местните избори. Така че аз нямам лична изгода от регистрацията на македонци“, категоричен бе управникът./struma.bg/

Comments

comments