Състоя се възпоменание на жертвите на Желязната завеса пред мемориала на поета Кръстьо Хаджииванов

На 25 юни бе извършено възпоменание на жертвите на Желязната завеса, които като цяло за България през периода 44′ – ’89 са около 3000 хиляди. В местността, където е мемориала са предадени, ликвидирани и зарити от 17 младежи.
Тази събота / 25-юни /, два дни преди лобната дата на българския писател Кръстьо Хаджииванов се състоя въпросното възпоменанието пред мемориала на поета на брега на река Струма, издигнат преди 20 години. Там някъде е и въпросното лобно място според една от версията.
Възпоменанието бе организирано от съюзът на репресираните от област Благоевград и инициативния комитет „Кръстьо Хаджииванов“.
„Искам да обясня на младите, че всички тези, които излизат горяни / а те са 25 000 души за България /, тези които са ликвидирани по границите ни, и тези които, успяват да избягат, да емигрират на Запад не са тръгнали на екскурзия, а са подгонени със заплахи за живота им, защото са нормални хора и не приемат налудничавостите на Сталинската болшевишка диктатура. Всъщност повечето от тях търсят начин да си спасят живота.“ Това каза за Благоевград-NEWS Иван Хаджииванов, брат на поета Кръстьо Хаджииванов. „На възпоменанието успяха да дойдат 36 човека, а петима, поради променената пътна мрежа, заради магистралата, не успяха да се доберат до мястото“, добави той. „На него присъстваха трима души на около 95г. Между тях ветеранът легионер офицер от българската армия Дянко Марков, защитава столицата от англоамериканските бомбардировки с изтребител, а по време на войната с германците с бомбардировач бомбардира немските позиции и обекти; присъстваха и легионерите от списание борба – Александър Дърводелски / дошъл от САЩ / и Георги Спасов и др. Присъстваха почитатели на ВМОРО и други поклонници, творци и близки на жертвите. Оратори бяха Дянко Марков, Петър Нешков, поетът Траян Колев, който прочете поздравителен адрес от българските евродепутати от ЕНП, начело с квестора Андрей Ковачев. От тяхно име бе поднесен венец в памет на жертвите и героите. Защото вечният извор на свободата е там, където е пролята кръвта на свободите „за борба и правда, борба за свят без граници, свят на любов, на правда, свобода“, така както е написал 1948г. Кръстьо Хаджииванов. В този дух бяха декларирани и стиховете на поетите Стефан Стамов и Кръстьо Хаджииванов. Ораторите говореха за човеконенавистническата същност на болшевизма и изразиха надежда, че европейската ориентация на България най-после ще донесе своите плодове. На почитателите бяха дадени пакети храна и обед за душите и заветите на жертвите. Петричкият свещеник Михаил Попмихайлов изнесе литургия.
Организаторите благодарят на организаторите на кметовете на село Чучулигово, на общинският кмет в Петрич, постарали се за оправянето на черния път до мемориала. Благодарност и на кмета на община Благоевград и екипа му, помогнали с плащане на автобус, и други финансови ангажименти. Намясто не присъстваха представители на нито една политическа партия, а това трябва да бъде тяхно дело, доколкото са демократични, както и дело на общините и държавата“, заключи Иван Хаджииванов.

Comments

comments