Състезателният старт

start

Типичен старт на състезание – пилотите са плътно един до друг по двойки. Стартът се счита за даден, когато картовете пред вас започнат ускорението си, или се използва зелен флаг. Може да изостанете ако разчитате единствено на сигнала с флага.

Първата обиколка е моментът, в който дори само един сантиметър да отстъпите е много вероятно да загубите позиции. Картовете са малки, а и така бързо могат да сменят посоката си, че най-малката пролука, която оставите ще бъде използвана от някого.

Бъдете инициативни на стартовете. Винаги съществува начин да спечелите много време и позиции, както и да загубите още повече. Някои пилоти смятат, че едно състезание не може да бъде спечелено още в първия завой, следователно стартът не е толкова важен. Някои си мислят: „Ще изчакам, докато се разкъсаме малко и после започвам да натискам”. Този подход не е погрешен, ако целта ви е просто да се позабавлявате и да сте в относителна безопасност. Но ще трябва да демонстрирате повече увереност, ако искате да бъдете успешни в повечето нива на картинг спорта. Не забравяйте, че останалите пилоти също ще започнат да „натискат”, и ако го направят веднага след старта, вероятно ще изостанете.

Всичко това важи с особена сила за кратки състезания, които се състоят от спринтови дистанции, например 10 обиколки. Няма значение колко сте бързи, ако на старта сте загубили много места. Времето е ограничено и може да не ви стигне да си върнете позициите.

Нерядко срещана гледка в завой № 1 след старта. Тогава се случват повече катастрофи, от който и да било друг момент от състезанието. Тези пилоти вероятно им се иска да бяха подходили консервативно в първата обиколка.

Имайки предвид казаното до момента, старата поговорка важи: „За да завършиш първи, първо трябва да завършиш”. Няма никакво значение колко пилота изпреварите или задържите в първи завой; Никога няма да спечелите, ако не завършите първата обиколка.

Има два вида старт: летящ и старт от място. Като изключим варианта, при който вие сте начело на колоната, и за двата типа стартове запомнете следното: Състезанието стартира тогава, когато пилотът пред вас започне да ускорява. Може да изостанете ако чакате сигнала с флаг. Гледайте напред и следете другите какво правят, не разчитайте единствено на развяването на знамето, особено ако сте отзад на стартовата решетка. Следете двете машини на редицата пред вас. В мига, в който те започнат ускорението си, настъпете газта.

Уверете се, че разбирате и знаете добре правилата там, където се състезавате. При някои картинг състезания, предварителното ускорение на старта се наказва веднага. Не си заслужава да поемате такъв риск.

Източник:  avtochastidaro.com

Comments

comments