Съкращават работното време заради опасните жеги

Заради климатичните промени до тях прибягват все по-често и по-продължително българските работодатели, чиито хора се трудят под жаркото слънце. Най-често това са работниците на полето и строителите. При работа на открито шефът е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия, напомнят от Главна инспекция по труда.

Много общини вече промениха работното време на служителите си заради топлото време. Със заповед на кмета Иван Иванов администрацията в Перник работи от 7 до 14 часа без обедна почивка. „Човек пред топлинен удар не е продуктивен. Затова съм намалил работното време“, обясни мотивите си градоначалникът. Промененото работно време ще е до края на месеца. Службите, които извършват административни услуги, обаче ще дават дежурства. Пропуснатите часове в жегите ще бъдат наваксани през септември. Тогава общинарите ще работят до 17,30 ч, а обедната им почивка е с половин час по-кратка.

Осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд е основно задължение на работодателя, напомнят от Инспекцията по труда. От ноември месец е в сила специална наредба за минималните изисквания за микроклимата на работните места. В нея подробно се описват всички мерки, които трябва да предприемат фирмите, за да защитят живота и здравето на работниците си.

Шапки, сенници и подходящо леко и светло работно облекло, което не допуска прегаряне на организма, са минималните предпазни средства, които трябва да осигури работодателят за работещите в летните горещини. Работодателят трябва да осигури и достатъчно количество питейна вода и други разхлаждащи течности.

„В жеги над 30 градуса сянката не е спасение, човек може да получи топлинен удар, дори да се е скрил под някое дърво“, предупреждават лекари. Затова едно от изискванията към работодателите е да осигурят хладни помещения за почивка. Те трябва да имат и готовност за оказване на помощ в случай на инцидент – топлинен или слънчев удар.

В офисите и цеховете пък задължително трябва да има средства за охлаждане и осигуряване на свеж въздух. Допълнително могат да се осигурят подходящи тенти и щори. Оптималните и допустимите стойности на температурата, влажността и скоростта на движение на въздуха – трите компонента на микроклимата на работното място, се определят от български и европейски стандарти и зависят от естеството и натовареността на вида работа и периода на годината – дали е студен или топъл. При задължителната оценка на риска на работното място работодателите трябва да се ръководят от тези стандарти.

Според БДС температурата на въздуха в постоянните работни места не трябва да е по-висока от 28 градуса за лека и среднотежка физическа работа и не по-висока от 26 градуса за тежка физическа работа. При определени условия се допуска температурата да достигне 31 градуса.

Оптималните и допустимите стойности на температурата, влажността и скоростта на движение на въздуха – трите компонента на микроклимата на работното място, се определят от български и европейски стандарти и зависят от естеството и натовареността на вида работа и периода на годината – дали е студен или топъл. При задължителната оценка на риска на работното място работодателите трябва да се ръководят от тези стандарти.

Според БДС температурата на въздуха в постоянните работни места не трябва да е по-висока от 28 градуса за лека и среднотежка физическа работа и не по-висока от 26 градуса за тежка физическа работа. При определени условия се допуска температурата да достигне 31 градуса.

Още две седмици ще ни мори жега над 30 градуса в цялата страна. Едва към 7-8 август синоптиците прогнозират леко захлаждане и температури до 27-30 градуса.

Вторник и сряда ще бъдат най-горещите дни за 2015 г. Тогава в Югозападна България термометрите на места ще ударят 40-41 градуса. В областите Пловдив, Хасково, Плевен, Русе в сряда живакът ще показва 39 градуса, а в София – 36.

Топлата вълна залива не само нашата страна, но и почти цяла Южна Европа. Август също ще бъде горещ, с незначителни количества валежи.

Comments

comments