Съединените американски щати активираха противоракетен щит до границата с България

Днес се активира противоракетният щит над Европа, базиран в Румъния, предаде „Ройтерс“. Разработената от САЩ система за противоракетна отбрана разчита на ракета-прехващач SM-3.
Системата е разположена в американска авиобаза в румънското село Девеселу, на около 50 километра от границата с България. В базата са инсталирани радар SPY-1 и 24 ракети.
Предстои изграждането на аналогична база в Полша, която трябва да заработи през 2018 г. Изграждането ще започне още от утре.
Първоначалната цел на противоракетния щит в Европа е предпазването на европейските територии от евентуално иранско нападение. В съвременните условия той по-скоро е изграден за защита при атака от която и да е друга държава, разполагаща с балистични ракети.
Щитът е интегриран с радарите на американските кораби с ПРО, които вече са разположени в Средиземно море.
Разполагането на системата предизвика бурни протести от страна на Москва, която твърди, че американската ПРО застрашава сигурността на Русия.
От руското външно министерство вчера заявиха, че разполагането на противоракетния щит нарушава договора за ракетите със среден и малък обсег.
От американска страна нееднократно се подчертава в отговор на руското несъгласие, че става дума за прихващащи ракети, чието предназначение е отбрана, а не нападение.
Във връзка с вчерашните опасения, изразени от руското министерство на външните работи, от посолството на САЩ в Москва отново заявиха, че в системите няма да се използват настъпателни ракети.
„Прихващащите ракети няма да имат фугасна бойна част“, заяви пред „Интерфакс“ пресаташето на посолството Уил Стивънс.
Системата се основава на принципа, че с радари може да се засече изстрелването на балистична ракета, да се изчисли нейната траектория и да бъде атакувана с ракети и унищожена, докато е в най-високата си точка, преди да навлезе обратно в атмосферата.

Comments

comments