Съдът реши: Във всяка секция трябва да има машинно гласуване

Въпреки нежеланието на Централната избирателна комисия (ЦИК), законът трябва да бъде спазен и на предстоящите извънредни парламентарни избори в края на март във всяка секция в страната трябва да има възможност за машинно гласуване. Решението е на Върховният административен съд, който отмени разпоредбата на ЦИК да има само 500 секции с възможност за машинно гласуване.

Говорителят на Комисията Цветозар Томов коментира, че „ще се съобразим с решението на ВАС за машинното гласуване, но има много трудности“. Според него повечето са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност на българските избиратели да гласуват.
Той изрази мнение, че има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно, като подвижните избирателни секции и секциите в чужбина.

„Въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите, няма и никакво време, смята говорителят на ЦИК“, коментира Томов. Според него е необходим обществен дебат, защото това е проблем, който не е само на ЦИК, и отговорните институции в България да положат някакви съвместни усилия да се реши този казус.

Comments

comments