Съдии ще протестират пред съдебния съвет заради електронната система

 

Напрежението, което въвеждането на единната информация система на съдилищата създаде, стигна до насрочването на протест за сряда, 16 септември, пред сградата на Висшия съдебен съвет. Тогава магистрати от Софийския районен съд (СРС) ще се съберат, за да внесат поредното обръщение с искане за спешно решаване на проблемите със системата.

 

За тогава беше отложено и заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което трябва да бъде решено дали системата да бъде отложена, или как да се подходи към проблемите, за които магистрати свидетелстват. Близо 130 съдии от най-големия съд в страната – Софийския районен съд – миналата седмица обявиха, че ще спрат да ползват системата, докато проблемите с нея не бъдат отстранени.

 

Призивът за протеста сега е към цялата правна общност и е за съвместни публични действия. Te апелират колегите си да се подкрепят взаимно и с думи, и с дела, защото не бива да позволят да бъде поругавано достойнството на съдията.

 

 

„От известно време между съдии от цялата страна и съдебния съвет има едностранна комуникация по отношение на новата централизирана деловодна система – ЕИСС. Казвам едностранна, тъй като страната на съдиите макар и множеството си становища, декларации и прочие, не е чута въпреки множеството проблеми, които са констатирани в ЕИСС и добросъвестно са посочени. Тези проблеми водят до пряка заплаха за правораздаването като основна функция на съда, а това от своя страна води изобщо до застрашаване на един от фундаментите на правовата държава“, пише във фейсбук съдията от Софийския районен съд Васил Александров.

 

„Когато подобно нещо се случва, всеки съдия има задължението да не мълчи, а коректно и добросъвестно да положи усилия, за да защити правосъдието и справедливостта в името на народа. С оглед на това отправям призив към всеки, който може, желае и има отношение към проблемите на правосъдието и справедливостта, в утрешния ден (16.09.2020 г.) да дойде пред сградата на ВСС в 8:30 ч. и да подкрепи съдиите в поредния опит за комуникация и чуваемост“, пише още съдията.

 

Съдиите се обръщат и към Висшия адвокатски съвет и всички адвокатски съвети в страната с думите: „Уважаеми колеги, споделяме общата ценност за справедливо правосъдие в България и ефективна защита на правата на гражданите и юридическите лица. Подкрепете ни, защото електронното правосъдие е легитимна държавна цел за подобряване на администрирането и публичността на правосъдието! Заедно с Вас можем да постигнем тази цел, като не позволим да се компрометира електронното правосъдие чрез внедряване на негодни и времеемки технически способи“, пише сайтът news.lex.bg

Comments

comments