Съдбата на Гърция остава неясна след поредната кризисна среща между Ципрас, Меркел и Оланд

Съдбата на Гърция остава неясна след поредната кризисна среща.
Тази нощ германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и гръцкият премиер Алексис Ципрас разговаряха за гръцкия въпрос, но за съжаление: не постигнаха никакъв напредък за разрешаването на дълговата криза. Гърция и кредиторите й от месеци не могат да постигнат консенсус.
„Вярвам, че европейските лидери осъзнават необходимостта от жизнеспособно решение за Гърция и от създаване на условия социалната сигурност на хората да прерасне в икономически растеж“, заяви премиерът Алексис Ципрас.
Гърцката страна отказа да прави нови реформи в замяна на свежи пари, кредиторите пък не отпускат нови заеми без тези реформи. Все повече изглежда, че не може да бъде намерен изход от този Параграф 22.
Междувременно, международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс” понижи с още една степен кредитния рейтинг на Гърция до категорията „боклук“ („junk“).
Според рейтинговата агенция страната ще приключи с плащанията по своя дълг в рамките на година, ако не постигне споразумение с кредиторите.

Comments

comments