Съветът на Европа призова България да защити по-добре жертвите на домашно насилие

В писмо до българските власти комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович призовава да се подобри правната и институционалната защита срещу насилието над жени и срещу домашното насилие. Това съобщиха от най-старата международна организация за правата на човека в петък.

Миятович пише, че условието в българския Наказателен кодекс насилието да бъде „системно“, за да бъде домашното насилие третирано като престъпление, трябва да бъде отменено незабавно. Според нея това изискване не само излага жертвите на голяма опасност, но и ограничава възможностите за наказание на извършителите и изпраща опасно послание към обществото, че домашното насилие е приемливо.

 

Тя напомня, че българските власти още не са изпълнили по-ранни препоръки на Съвета на Европа да осигурят услуги в подкрепа на жертвите на домашно насилие и да предприемат допълнителни мерки за насърчаване на равенството между жените и мъжете. Според нея тези мерки включват повишаване на осведомеността и образование за борба със сексистките предразсъдъци.

България е една от седемте европейски държави, които не са ратифицирали Конвенцията за борба с домашното насилие над жените на съвета, известна още като Истанбулска конвенция.

 

Comments

comments