Съветският съюз е поел върху себе си основния удар и е изиграл най-важна роля в разгрома на съюзниците на Хитлер

Съветският съюз по време на Втората световна война е поел върху себе си основния удар и е изиграл най-важна роля в разгрома на съюзниците на Хитлер. Това се казва в анализ на вестник „Вашингтон пост“.
Призивът е да не се забравя как Съветският съюз спаси света от Хитлер. Започвайки от 1941 г. Съветският съюз поема върху себе си основния удар на военната машина на нацистите и изиграва очевидно най-важната роля в разгрома на съюзниците на Хитлер. На всеки американски войник, убит в боевете с немците, се падат по 80 убити в такива боеве руски войници.
Съществуващите отношения между Запада и Русия затъмниха същността на юбилейните тържества по случай 70-годишнината от Победата.
Във въображението на западната общественост, особено американската, Втората световна война – това е конфликт, в който ние сме победили. Но в Русия, където Втората световна война се нарича Великата отечествена война, я помнят в съвсем друга светлина.
Епичните сражения, възпрели и в крайна сметка отблъснали назад настъпващите нацисти, не са имали паралел на Западния фронт. Примери са „свирепата зимна обсада“ на Сталинград и най-големите в историята танкови сражения при Курск. Дори и зверствата, извършвани там също са имали съвсем различен характер, не като тези, които са преживели хората на Запад.

Comments

comments