Предприемачи от Гоце Делчев подариха вълнуваща екскурзия на деца сираци

Сдружение на предприемачите осъществи традиционната си благотворителна Коледна инициатива от 2015 г. Събраните средства бяха използвани за двудневна екскурзия до Велинград, Дорково и Батак за децата от ДДЛРГ „Иван Кюлев”. Дарители са членове от управителния и контролния съвет на Сдружението – Пирин-Текс ЕООД, Нидекс ООД, Пирин Трейдинг ЕООД, Елинстал ООД, БКС ЕООД и фирма Пирин-Ком ООД. Екскурзията бе безвъзмездно организирана от Неврокоп Травел ЕООД.

Пътешествието започна на 6-ти февруари (събота), когато децата от дома посетиха базата на Планинска Спасителна Служба – гр. Банско. Там бяха посрещнати от дежурния планински спасител Венелин Петров. Той изнесе кратка лекция на децата за това какви рискове крие зимния сезон в планината, как да се окаже първа помощ на пострадал и ги запозна в подробности с особеностите на професията планински спасител. Децата проявиха интерес към дейността на работещите в ПСС Банско и проявиха ентусиазъм към възможността някой ден да станат част от екипа на Планинската Спасителна Служба.

С много настроение в автобуса групата продължи своя път към гр. Велинград, където децата посетиха най-напред Историческия музей. Там те имаха възможността да се запознаят отблизо с историята на града и да се докоснат до автентичната атмосфера, в която е живяла Вела Пеева (на чието име е именуван Велинград). След това децата се разходиха из живописния парк Клептуза.
След уморителното пътуване децата релаксираха в хотела край басейна с минерална вода и събраха нови сили за детската дискотека, която беше организирана след вечерята. Децата, заедно със своите прекрасни ръководители, успяха да въвлекат в танците доста от другите гости на хотела, които с възхищение и много емоции се забавляваха наравно с тях.

В неделя след заслужена почивка групата отпътува за с. Дорково, което се намира на около 20 км. от Велинград. Там децата посетиха Плиоценския парк, известен още като „дома на мамута”. Групата бе запозната на дълго и широко с историята на Дорково и района, а под пресъздадените звуци на праисторически животни един от уредниците на парка обясни на децата къде и как са открити находищата на гигантски кости и бивници от мастодонти. (сн. 1).

Обиколката продължи с посещение на крепостта „Цепина”. В информационния център на децата беше прожектиран документален филм за местността и всичко археологически находища, намерени в района. След това групата се отправи към последната си цел – град Батак. Изворът на история и един от символите на Априлското въстание гр. Батак посрещна децата с много слънце и добронамереност. Групата посети Историческия музей, разгледа обстойно експозициите на двата етажа и изгледа с интерес прожекция на филм, обединяващ основните исторически факти около Баташкото клане. След посещението и на църквата – паметник „Св. Неделя” децата щастливи и доволни от цялото преживяване на пътуването се отправиха по недългия път към Гоце Делчев.

Забележка: не са приложени повече снимки, той като Закона за закрила на детето забравяне публично разпространение на снимки на деца без съгласието на родители или настойници.

Comments

comments