Счетоводителят на Аушвиц получи присъда от четири години заради нацисткото си минало

Бивш служител на концлагера в Аушвиц (Освиенцим) беше признат за виновен като съучастник в убийството на 300 хил. души по времето на нацизма получавайки присъда от четири години затвор.
94-годишният германец, известен като „счетоводителя на Аушвиц“, не е извършил лично убийство,
но според прокуратурата със своята дейност той е оказал подкрепа на режима, отговорен за масовото избиване на хора по време на хитлеристкия режим.
Грьонинг постъпил като доброволец в елитното нацистко подразделение СС през 1940 г., когато бил едва 19-годишен. Две години по-късно е изпратен в Аушвиц. Там броял парите, открити в личните вещи на лагерниците, и ги изпращал в щабквартирата на СС в Берлин.
94-годишният нацист никога не е отричал ролята си в Холокоста и на започналия през април съдебен процес заяви, че приема моралната си отговорност.
Все още не е ясно обаче дали Грьонинг ще излежи присъдата си, имайки предвид напредналата му възраст, коментира Би Би Си.
Вероятно той е един от последните служители на нацисткия режим, които изобщо се изправят пред съда.
В лагера на смъртта Аушвиц Биркенау в окупирана Полша са умъртвени над 1 млн. души, повечето от които евреи.
По-малко от 50 души от общо около 6500 членове на СС, които са работили в концентрационните лагери, са били съдени. От тях едва 25 са влезли в затвора, а останалите са били оправдани.
Грьонинг открито е разказвал за времето, когато е бил надзирател в концлагера, и признава, че е бил свидетел на много жестокости.
Подсъдимият посочва, че на три пъти безуспешно е искал преместването си на фронта, преди молбата му да бъде удовлетворена през есента на 1944 г.
На 10 юни 1945 г. частта, в която служел, се предала на британците и той бил задържан. Една година по-късно е прехвърлен във Великобритания. Накрая бива освободен. Решава да се завърне в Германия, където води спокоен живот.

Comments

comments