Супермаркети предлагат варени яйца менте

На българския пазар в продължение на около година се продава заместител на варени яйца. При търговците пристига под формата на палка салам, а те я режат на шайби, обяснява БНТ.
Анна Тодорова открива „яйцата“ в салата на голям супермаркет. Взела си зелена салата с яйца от топлата витрина на магазина. Изяла я, след 45 минути получила силни стомашни болки. През деня не била яла нищо друго, затова сметнала, че стомашните болки са следствие на яйцето.
Всъщност се оказало се, че „яйцето“ не е точно яйце, а заместител.
Заместителят има шуплест вид, а вкусът му е неопределен. На външен вид шайбите са еднакви по диаметър с истинско варено яйце, само дето жълтъкът не се отделя от белтъка.
Заместителят на айца пристига в магазините подобно на салам палка с жълта сърцевина и бяла обвивка, която се реже на шайби.
„В момента няма нарушение при собственика на търговската верига, защото колегите не са открили нарушение“, коментират от Българската агенция по безопасност на храните. Те са проверили салатите, има заместител на яйце и е било обявено коректно алергена „яйца“. На етикета обаче не е изписано, че салатата съдържа заместител, което е нарушение.
По документи палките са внос от Германия. Съдържат нишесте, сол и 96% яйца. Технологията на производство не е известна.
От БАБХ обещават, че ще продължат проверката по случая. Иначе търговецът го грози глоба от 500 лв. до 1000 лв. заради неправилно етикиране.

Comments

comments