Стъкло на Марс беше открито от сонда на НАСА

Сондата Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) е открила стъкло в един от кратерите на Марс, пише CNET, цитиран от Фокус.
Това обаче не са останки от парти, където буйни гости са хвърляли чашите си на земята. Това е стъкло, което се формира от горещината при метеоритни сблъсъци. Учените твърдят, че в стъклото може да се е запечатал материал от времето на удара, който може да разкрие данни за потенциалния живот, съществувал в миналото на Червената планета.
Част от стъклото е намерено в кратера Харгрейвс, намиращ се на близко разстояние от 650-километрова падина, богата на хидротермални пукнатини, които може да са поддържали живот под марсианската повърхност. “Сблъсъкът е направил изкоп и е сондирал материалите под повърхността, така че е възможно част тях да са се съхранили в стъклото”, смята изследователят от Университета Браун Джон Мъстърд. “По тази причина това място е особено привлекателно за проучване и по възможност за взимане на проба”.
За да открие стъклото Мъстърд е работил с дипломанта на Браун Кевин Кенон. Тандемът е използвал за база изследване на Петер Шулц, което е открило остатъци от органични молекули в стъкло, формирано от метеоритен сблъсък преди милиони години в земите на днешна Аржентина. “Проучването на Петер показва, че стъклото е може да играе важна роля за запазването на биоотпечатъци”, казва Кенон. “Знаейки това, искахме да потърсим стъкло на Марс и това и направихме. Преди това изследване, никой не е намерил сигурни данни за наличие на стъкло на повърхността”. Откриването на стъклото в изображенията на MRO се е оказало предизвикателство, тъй като то не излъчва толкова силен сигнал като скалата при отразяването на светлината от марсианската повърхност. Мъстърд и Кенон са пресъздали част от Марс в лаборатория, като са разтопили прахообразни материали, подобни на марсиански скали в печка, превръщайки ги в стъкло. След това те са засякли светлинните вълни, отразени от стъклото и са създали алгоритъм, който открива подобни сигнали в данните от сондата.

Comments

comments