Студенти от АУБ с фолклорен спектакъл

Историята на „Ветрената мелница“, написана от певеца на българското село Елин Пелин, ще оживее на театралната сцена в Американския университет в България. Спектакълът се организира от фолклорен клуб „Самодива“, който обедини усилия с дамите от женски фолклорен ансамбъл „Светлина”, за да вдъхнат живот на един разказ за преследване на мечти, строене на вятърни мелници, молитви за дъжд и за простичката, но страстна и игрива любов. Представлението е на 15 април от 19:30 часа в театър „Д-р Карл Джераси“ и е отворено за благоевградската общественост.
Началото бе поставено преди два семестъра, когато група любители на българския фолклор откри магията на танца. Историята се превърна в реалност, когато сценарият беше написан, костюмите – ушити, гласовете знаеха песните, а краката бяха запомнили стъпките. Освен историята на „Ветрената мелница“, в пиесата има включени елементи и от „Сиромашка радост“, друг разказ на Елин Пелин.
Изборът на „Ветрената мелница“ не е случаен, разказват организаторите. Според тях, разказът въплъщава перфектната комбинация от различни елементи от българската култура – надиграване, динамика, енергия, музика. Студентът Олга Туркан, която е наполовина българка, наполовина молдовка, споделя: „Проектът ми даде възможност да намеря много нови приятелства. Радвам се да бъда част от всичко това – група ентусиазирани хора, които се опитват да запазят българските традиции и да организират нещо, което досега не е осъществявано в университета“.
В спектакъла участват близо 30 студенти, бъдещи бизнесмени, икономисти, журналисти, компютърни специалисти, обединени от любовта към българския фолклор. Заповядайте на представлението!

Comments

comments