Строители и предприемачи също поискаха оставката на кмета на Петрич на протест тази сутрин

Днес сутринта на централния площад в Петрич протестираха строители и предприемачи. Те поискаха оставката на кмета, зам.-кмета, главният архитект и всички началници на отдели в общината.
„За 15 години благодарение на управлението на Вельо Илиев беше унищожена цялата промишленост и бяха унищожени всички големи предприятия”, коментира председателят на Сдужението за граждански контрол и управление на Община Петрич пред Нова телевизия.
Протестиращите изгориха макети с образите на ръководството на Община Петрич, показвайки отношението си към властимащите.
Протестите започнаха след излъчването на репортаж по „Нова телевизия“, която разкри схема за злоупотреби с пари в Петрич. Баничарница и фризьорски салон печелят възможността като обществена поръчка да изграждат канализация и да ремонтират детски градини и площадки. Самите те обаче не знаят, че са използвани техните данни по фактура. Една от фирмите е получила поръчка за изграждане на канализация за 5 милиона лева, защото е посочила 200 години гаранция.
По тази схема общината е раздала над 3,5 милиона лева.
Кметът на Петрич Вельо Илиев се включи по телефона, защото е в Пловдив, където участва в годишната среща на общините в България. Той не отрече, че има шуробаджанащина при възлагането на обществени поръчки в Петрич.
„Тази баничарница и автосервиз са работили 2007 година. Когато част от тези хора ми поискаха справка за последните седем години как е работени, аз им дадох справката и от всички фирми, които са над 50, изкараха само две-три. Тези ремонти са в село Коларово – става въпрос за водопровод за 3000 лева и канализация за 8000 лева. Показахме му актовете, които са подписани от главния инженер на общината и от кмета на селото. Там поръчката е направена от кмета на селото. А парите са платени по банков път, а не на ръка”, обясни той.

Comments

comments