Строгите мерки на матурите, доведоха до по-малко преписване и значително по-ниски резултати

Резултатите на външното оценяване на изпитите по български език и литература (БЕЛ) и математика и за четвъртокласниците и седмокласниците са сходни с тези от последните две години, но общият резултат е по-нисък. В общия анализ на точките резултатите по БЕЛ са с 4 точки по малко, а по математика – със седем.
Дали това се дължи на над 4300 камери, около 10 хил. квестори, охранителна полиция, пароли за достъп, 11 млн. възможни комбинации, секретени пликове. И това не беше опит за защита на информация от националната сигурност, а мерките покрай тазгодишните матури на учениците от 7 и 12 клас.Подготовката и провеждането на матурите за дванадесетокласниците и външното оценяване за седмокласниците преминаха през сложни процедури, които в крайна сметка затормозиха всички по веригата, а резултатите които излязоха преди ден потресоха още повече всички. Много вероятно е именно невъзможността за преписване да доведе до ниските резултати, което показва всъщност ниското ниво на подготовка и знания на българските ученици.
579 двойки по математика и 277 по български език са получили седмокласниците от Пиринско на националното външно оценяване,, статистиката огласиха днес от РИО Благоевград. Като цяло резултатите на кандидат-гимназистите от областта са слаби, казаха от инспектората по образованието в Благоевград..
Добър 3, 91 е средният успех по български език и литература в областта, а среден 3, 34 по математика. Само една пълна шестица има по български език. На националното външно оценяване са се явили 2565 ученици в областта.. Математиката сериозно е препънала кандидат гимназистите от региона, броят на двойките е 579. Тази година изпитът бе изключително труден и по математика и по български език, учениците бяха затрудени, което се отрази и на оценките им, коментират от инспектората.

Comments

comments