Стрес в ЕС от министрите на Ципрас

Общо 39 души, от които 6 са жени, влизат в новото гръцко правителство, формирано от партиите СИРИЗА и „Независими гърци“ и оглавено от Алексис Ципрас. То положи днес клетва – гражданска и религиозна на тържествена церемония в президентския дворец. Веднага след обявяването на списъка с министрите гръцкият фондов пазар се срина с над 6%, като най-силно изразено бе бягството от акциите на банките.Правителството включва 10 министерства (вместо досегашните 20), сред които четири мегаминистерства, съвместяващи функциите на много от предишните ведомства.

Първите оценки на информационните агенции за състава на правителството, е че в него влизат хора с радикални леви икономически и политически убеждения и националисти, които предопределят курс на противопоставяне на Гърция с нейните партньори от еврозоната и НАТО.

Радикалният икономист Янис Варуфакис е новият финансов министър, който ще води преговорите за предоговаряне на условията по изплащането на гръцкия дълг. Той е сред най-големите критици на програмата за икономии, наложена на Гърция от кредиторите и я нарича „фискално давене“. 53-годишният Варуфакис има гръцко и австралийско гражданство, учил е във Великобритания и е преподавал в Австралия, Гърция и САЩ. Активен блогър и коментатор, който се облича с пъстри тениски и дънки.

Друг виден противник на програмата за икономии е министърът на икономиката Георгиос Статакис, преподавател по политикономия в Университета на Крит.  Един от най-близките съратници на Ципрас, ветеранът Янис Драгасакис ще е вицепремиер и ще наблюдава икономическия екип и преговорите с кредиторите.

Лидерът на малката дясно популистка партия „Независимите гърци“ Панос Каменос, благодарение на която стана възможно съставянето на новия коалиционен кабинетq е назначен за министър на отбраната. Според в.“Катимерини“ като условие за подкрепата на своята партия той е поискал да не страната да продължи да не признава името на Република Македония.

Министър на външните работи професор Никос Кодзяс, преподавател по европеистика в Университета в Пирея идва в СИРИЗА от Гръцката комунистическа партия и е известен с отрицателното си отношение към Турция. Това е и едно от четирите мегаминистерства.

Останалите са министерството на вътрешните работи и административната реформа начело с Никос Вутсис, министерството на икономиката, инфраструктурата, морския флот и туризма начело с преподавателя Йоргос Статакис, министерството на културата, образованието и култовете начело с известния ляв философ Аристидис Балтас.

Министър труда стана Панос Скурлетис, на социалното застраховане Панайотис Курумблис, на правосъдието Никос Параскевопулос. За здравен пък министър е предпочетен незрящият Панайотис Курумблис.

Първото правителствено заседание вероятно ще е в сряда. Гласуването му в парламента ще е на учредителното заседание на 5 февруари, тъй като Конституцията повелява това да стане до 15 дни след полагането на клетва пред държавния глава.

Comments

comments