Стрелецът от Орландо – свързан с терористичната организация „Ислямска държава“

Стрелецът, който уби 50 души и рани други 53 в гей клуб в Орландо / САЩ / е съобщил с разследващите в нощта на атаката, когато малко по-късно е заловен от тях, че е свързан с терористичната групировка „Ислямска държава”.
29-годишният Омар Мир Седик Матен е американски гражданин от афганистански произход. През 2007 г. работи като охранител в една от най-големите фирми в света G4S – фирма, която предоставя охрана на държавни сгради.
Стрелецът, който е идентифициран като Омар Матийн се е заклел във вярност на джихадистите преди да извърши масовото убийство
ФБР е разследвало Матен два пъти преди масовото убийство в Орландо – веднъж през 2013 г. и отново през 2014 г. Разследването е било именно за възможни връзки с терористични организации.
Второто разследване е било заради възможни връзки с Монер Мохамад Абусалха, американски терорист и камикадзе, който умира през 2014 г. „Разследването установи, че контактите между тях са минимални и не може да се говори за сериозна връзка”, заключват следователите. Преди атаката Матен бил възмутен от гледката на двама мъже да се прегръщат и целуват на публично място в Маями.

Comments

comments