Странни птици изплуваха край Стоунхендж в нощта на лятното слънцестоене

Хиляди хора се събраха край мегалитния паметник Стоунхендж във Великобритания, за да посрещнат лятното слънцестоене. Пъстра тълпа хора приветства изгрева на слънцето, а от местната полиция съобщиха, че нощта е била „позитивна и спокойна”, пише Би Би Си.В множеството можеха да бъдат забелязани всякакви хора – музиканти, хипита, хора с венци от цветя и дрехи като на древните друиди, индийци с чалми и тиролци с акордеони, както и обикновени зяпачи.

По данни на полицията, 23 000 души са се събрали на култовото място. Това всъщност е доста сериозен спад, тъй като местните очаквали поне 30 000. Само няколко души са били арестувани през нощта, като 9 от тях са задържани заради наркотици.
Лятното слънцестоене обикновено е на 21 юни, но понякога може да бъде на 20 или 22-и. Следващото ще бъде на 20 юни 2016, а чак през 2203 ще го посрещнем на 22-и.

Лятното слънцестоене е най-дългият ден от годината и е почитано от изповядващите езически вярвания по целия свят. Стоунхендж се смята за място на религиозни ритуали от древните британци преди 4000 години. Подновяването на езическия празник в християнска Великобритания стана през 20-и век. На този ден централният камък на Стоунхендж се подравнява с още два камъка по изгряващото на североизток слънце.

Comments

comments