Страните с най-висок стандарт на живот

Скандинавските държави отново са отличени като най-доброто място по качество на живот. Класацията е на организацията Social Progress Imperative и в нея попадат държави от цял свят. Индексът подрежда държавите според жизнения стандарт, качеството на образованието, здравеопазването, културата, социалния живот и други.
10. Исландия: Страната успява да задоволи отлично основните човешки нужди. Освен това може да се похвали и с висок брутен вътрешен продукт на глава от населението.
9. Великобритания: Нарежда се сред челните места заради добрите медицински грижи, качественото образование и елитните училища.

8. Холандия: Една от най-толерантните страни, с най-големи лични свободи и право на избор.

7. Норвегия: Първенец по качество на хранене, основни медицински грижи и образование. Пример за подражание на страни извън ЕС.
6. Швеция: В страната има вода в изобилие, високо ниво на здравеопазване и хигиенни условия. Отличник е и по качество на хранене и човешки права.
5. Швейцария: Там са едни от най-скъпите градове в света, но цената се изплаща – страната блести в здравеопазването, качественото хранене и достъпа до образование.
4. Австралия: Фантастично образование, възможности за работа и голяма лична свобода – неслучайно толкова много хора искат да се преместят там. Изостава обаче по толерантност и интегриране на пришълците.
3. Дания: Социалната мобилност и равнопоставеността в доходите са сред най-добрите в света. От здравеопазването и продължителността на живот може да се желае още.
2. Канада: 35-милионното население на тази огромна страна е едно от най-обгрижваните в света. Здравеопазването е най-силната ѝ страна. Образованието и възможностите за реализация също са впечатляващо добри.
1. Финландия: Страната има най-висок рейтиг по критерии като задоволяване на основни човешки нужди – здравеопазване, хигиенни условия, жилища, основи на благосъстоянието – образование, достъп до технологии, по продължителност на живот и по човешки свободи.

В класацията попадат още Нова Зеландия, Ирландия, Австрия, Япония, Германия, Белгия, Испания, Франция и САЩ.

Comments

comments