Столичната морга отново е пред затваряне

Столичната морга отново е пред затваряне. За повече от половината тела в хранилището няма разрешение за погребение.
В началото на юни здравната инспекция затвори клиниката по Съдебна медицина заради невъзможността й да приема повече тела. Тогава проблемът беше решен, но ситуацията била кошмарна, казва Завен, който работи като препаратор.
„Преди около месец и половина имаше 40 разлагащи се трупове, между 40 и 50”, обясни Завен Чобанян.
Сега моргата работи, но е на ръба ситуацията от разказа на Завен да се повтори. В момента тук се съхраняват 104 тела, за 65 няма разрешение за погребение. В голямата камера някои от телата близо вече 10 години чакат своето служебно погребение.
Причините за забавянето на погребенията са две, коментират от „Александровска“ болница – първо, установяването и уведомяването на близките на покойника за неговата смърт и изчакване на техния отговор дали ще организират погребението или ще се откажат, и второ – ако прокуратурата не дава разрешение заради свое разследване.
Проблемът не е толкова в разследването, колкото в оформянето на необходимата документация, една тежка бюрократична машина с множество етапи, коментира доц. Александър Апостолов, началник на КСМД в Александровска болница.
От здравното министерство заедно с прокуратурата и МВР вече работят за изменение на наредбата. И в нея да бъде посочен конкретен период от време, в който телата могат да престояват в моргата.
Трябва да вкараме времеви порядък, като ние сме готови да предложим този порядък да бъде не повече от един месец, посочи зам.-здравният министър Ваньо Шарков.
Новата наредба трябва да влезе в сила до края на септември.

Comments

comments