Столичен районен кмет от БСП против БСП за хартиената бюлетина

Районен кмет в София на БСП се обяви против връщането на хартиената бюлетина, инициирано от БСП чрез промени в Изборния кодекс. Той е Делян Георгиев, кмет на „Изгрев“.

Връщането на хартиената бюлетина и премахването на район “Чужбина” ще бъде историческа грешка, която е само в ущърб на демокрацията и свободното изборно право на българския народ – пише той във Фейсбук, цитиран от БТА.

„През годините се нагледахме на множество манипулации, подмяна на реалния вот на хората, колосални машинации с недействителни и невалидни бюлетини и т.н. Всички експертни анализи сочат, че машинният вот е максимално сигурен, честен и справедлив – посочва Георгиев – Драстично намаляха невалидните бюлетини, организационният процес осезаемо се улесни, секционните комисии приключваха работа навреме и без обичайните ексцесии с чували, протоколи и часове престой в общинските избирателни комисии.“

Промените в кодекса – набързо внесени и приети от правната комисия на среднощно заседание, предстои да се гласуват окончателно на второ четене в пленарна зала. ЗА поисканите от БСП промени са ДПС и ГЕРБ-СДС. Хартиената коалиция има мнозинство в парламента.

Кметът на „Изгрев“ апелира Народното събрание да отчете ползите за обществото от честното гласуване и да не се поддава на тяснопартийни интереси и замаскирани идеи за фалшификация на изборния процес.

„Ясно е, че промените в Изборния кодекс целят “барикадиране” на определени политически субекти по отношение на предстоящите избори за местна власт – кметове и общински съветници, но нека този път поставим на преден план интересите на хората и честността на вота им!“, заявява Георгиев.

Той припомня, че 03.11.2019 г. в район “Изгрев” се проведе балотаж за избор на районен кмет, който той печели. Като невалидни са отбелязани над 1000 бюлетини. Когато се гласува с машини, невалидните бюлетини за „Изгрев“ не надхвърлят 40-50 броя. „Всеки трезвомислещ човек може сам да си направи изводите“, коментира Делян Георгиев. Той е категоричен, че „хартиената бюлетина ще възроди грозните практики от миналото, които „крадяха“ избора на хората“.

Освен връщането на хартиената бюлетина и превръщането на машините за гласуване в нещо не повече от принтери има и други изменения, утежняващи достъпа на българите в чужбина до гласуване. За откриване на секция в чужбина например ще са необходими 100 заявления, а не както досега – 40.

Comments

comments