Стив Ханке: За еврозоната ще бъде много добре, ако Гърция излезе от нея

България не трябва да влиза в еврозоната, това ще е катастрофа за страната, заяви на пресконференция вчера професорът по приложна икономика Стив Ханке.
Според експерта валутният борд ни дава само предимства, без недостатъци, а влизането в еврозоната ще наруши финансовата ни дисциплина и ще е пагубно за страната.
Неформално, вие вече сте в еврозоната, каза той и допълни, че ще бъде много глупаво, „ако влезете в еврозоната и завършите като Гърция с тотална липса на фискална дисциплина, защото манталитетът в България не е същият като в Гърция, но все пак това са Балканите…“
Професорът обобщи защо Гърция е в беда, намирайки главната причина за това именно участието й в еврозоната, защото може да разчита на финансиране. Така тя достигна до огромен дефицит и дълг. Ханке заяви, че гръцката икономика ще продължи да върви надолу и даже ще е по-лошо от прогнозите, които се правят. Финансирането на гръцката икономика рязко се сви, откакто бе избрано новото правителство, а големите търговски банки са пред банкрут, така че ситуацията в Гърция е много лоша, добави той.
„За еврозоната ще е много по-добре, ако Гърция излезе от нея, категоричен е професорът. Ефектът от тези процеси върху България ще бъде минимализиран заради валутния борд в страната ни. Фискалната дисциплина в България е добра, и с изключение на една гнила ябълка в кошницата, каквато се оказа КТБ, останалите банки са силни и системата е стабилна“. Той обаче подчерта, че БНБ е допуснала груба грешка, защото именно тя е позволила фалирането на КТБ, като си е затворила очите. Според Ханке Централната банка би трябвало да публикува всеки месец финансовите отчети на банките, за да има по-голяма прозрачност какво се случва в банковата ни система.
Аз мога да анализирам гръцките банки и го правя, но не мога да направя твърдение за състоянието на българските банки, защото липсва информация, каза проф. Ханке.
Той отбеляза, че това, което прави страната ни уникална в пазарно отношение, е именно валутният борд – фискалната дисциплина. Влизането в еврозоната няма да доведе повече инвеститори в страната ви, категоричен е Ханке.

Comments

comments