Стартира делото за хулиганство срещу Методи Калъмбов

Известният бизнесмен Методи Калъмбов бе изправен вчера на съд за едро хулиганство. Това е обвинението, което му повдигнаха заради скандал на паркинга на хотел „Ален мак“, който се разрази на 25 юли 2013 г. На вчерашното първо съдебно заседание бяха призовани за разпит 10 полицаи, общински служители, служители и адвокатът на „Мак турс“ АД, както и семейство Петрови, които имат дългогодишен съдебен спор с Методи Калъмбов за собствеността на имота.
Скандалът се разразява, заради висящия спор хотелиерът се възпротиви на опитите на общински служители да оградят част от паркинга, за който живущите в съседната къща благоевградчани Емил и Райна Петрови твърдят, че е тяхна собственост. Тогава Емил Петров, който работи като шофьор в общината, получил разрешение за строителна линия за ограда и общинската служителка Даниела Паризова извършила трасирането, без да уведоми хотелиера. На място дошли синът на М. Калъмбов – Сергей, и Здравко Гоцев, началник на техническия отдел в „Мак турс“, които обяснили на общинската служителка, че имотът е и тяхна собственост, но тя отговорила, че изпълнява строително разрешение на гл. архитект. Служителката докладвала за ситуацията на Валери Смиленов, който тогава изпълнявал функциите на кмет, поради отсъствие на градоначалника Атанас Камбитов. Той пък се обадил на началника на 1-во РУП да бъде оказано съдействие на общинската служителка и на мястото веднага пристигнали трима полицаи. След като се запознал със ситуацията, инспектор Илко Йорданов разяснил на Сергей Калъмбов, че те са длъжни да съдействат на местната власт. Малко след това пристигнал и Методи Калъмбов, който слязъл от лекия си автомобил „Мерцедес“ силно афектиран, започнал да крещи и псува по служителката, ударил с ръка папката с документи, която тя държала, и размахал нотариален акт. Полицейският инспектор Йорданов го предупредил да престане с агресията, за да не го арестува, но бизнесменът продължил да псува и вика по всички наред, въпреки присъствието на 10 полицаи. Инспектор Йорданов извадил белезници, които се опитал да сложи на афектирания Калъмбов, но те паднали на земята. „ Кой си ти да ме задържиш? Аз съм военен офицер и никога не са ми слагани белезници. Искаш ли да се обадя на директора и на министъра?”, казал в гнева си бизнесменът и напсувал полицая.

Методи Калъмбов се укротил след намесата на сина му и в крайна сметка до арест не се стигнало. 57-годишният бизнесмен е обвинен в непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, както и съпротива на орган на реда и отказ да изпълни разпорежданията на полицейския инспектор.

На вчерашното заседание бяха разпитани очевидците на скандала – Емил Петров, синът му, и братовчедка му Райка, които разказаха, че Методи Калъмбов ги е обиждал, заплашвал, крещял и псувал по тях, общинската служителка и полицаите. При разпитите в съдебната зала прехвърчаха искри между Методи Калъмбов и Емил Петров, които едва сдържаха емоциите си.

В свидетелските си показания Д. Папаризова заяви, че когато Методи Калъмбов пристигнал, тя вече приключила с трасирането. Той се разкрещял, размахал нотариален акт и се заканвал, че „всички ще оправи“, издърпал документите, които държала, като се опитал да ги скъса. „Ама тази жена лъже, тя ми подаде документите, не съм искал да ги късам“, репликира Методи Калъмбов. Въпросните документи бяха представени от общинската служителка и се оказа, че са здрави. На въпрос на съдия Екатерина Николова защо не е спряно трасирането, след като и двете страни са представили документи за собственост на имота, Даниела Папаризова отговори, че към онзи момент при тях не е имало документи, че М. Калъмбов е бил съсобственик. За създалата се ситуация разказа инспектор Илко Йорданов, както и другите полицаи, които са били свидетели на случката.

На следващото заседание защитата ще поиска да бъде изслушан и бившият зам. кмет Валери Смиленов, който също дошъл за няколко минути на паркинга при разправията.

Comments

comments