Старият квартал в Банско връща славата си

Старият квартал в Банско е едно от най-емблематичните места в родния курорт. Най-голям туристически интерес предизвиква 182-годишната църква Света Троица, която има забележителна архитектура и ценни стенописи.

Именно на нея разчитат от ръководството на общината, които обявиха, че планират да я превърнат в привлекателна туристическа атракция.

Сега центърът на курорта, който кипи от туристи и живот, се намира в горната част на града, където е и началната станция на лифта, но община Банско подготвя план, който ще насочи част от посетителите към Стария град.

Искаме да върнем гостите в автентичното Банско, твърди градоначалникът на курортната община Георги Икономов, който пояснява, че около тази идея е изготвен и новият Общ устройствен план на града.

В него се предвижда Старият квартал да се обогати с търговски улици и занаятчийски ателиета.

Кметът на общината е категоричен, че не приема липсата на предприятия от сферата на хранителната промишленост на територията на Банско. Факт е, че в района няма нито една фирма, която да произвежда бански колбаси, няма мандра, нито хлебопекарна и Общината обещава да стимулира всяко бизнес начинание в тази посока, категоричен е Икономов.

Comments

comments