Стара идея, облечена в „нови“ мотиви: За децата, таксите и футбола

godishen_izpit_diush_pirin2

 

Кмета Камбитов прегърна стара идея на Илко Стоянов , презентира я и я защити…….след 5 години. Забрави само, да спомене автора и.

Няма да е пресилено да се каже, че в България голяма част от детско-юношеския футбол на практика се издържа от родителите на подрастващите. Поне на повечето места.Темата “такса” е болна тема обсъждана във футболните среди. Някои казват, че платеното обучение в най-популярния спорт го досъсипва. Имам треньори и клубни босове, гледащи на децата като на банкноти, а не като на подрастващи, които трябва да развият, да изградят не само като спортисти, а на първо място като личности. Ако си голям клуб, трябва да издържаш школата си сам, поне така е на Запад. А издръжката идва от спонсори, от трансфери, от общински и държавни субсидии… 

Днес на сесия на ОбС-Благоевград темата за футболния отбор на града отново предизвика полемики. Всичко се „разпали“ след предложение за нови 200 000 лв., с които да се помогне на отбора.

После продължи с една идея, която кмета Камбитов промотира и засяга именно таксите за децата от детско-юношеската школа на „Пирин“. Допълни идеята с това да бъдат предоставени и безплатни екипи за футболистите от школата, които активно участват в отбора.

Идеята безспорно е добра…но авторството и е друго, а и е стара, от поне 5 години. Да, през далечната и не чак толкова-2013 година, точно такова предложение беше внесено именно в ОбС-Благоевград. Историята помни, че тогава то не бе допуснато за разглеждане и евентуално гласуване, а вносителят бе обявен за популист, който търси политически дивидент, от същите хора, които и днес са част от ОбС и управлението на общината.

Автор на въпросното предложение беше Илко Стоянов. „Това е начина да се отворят вратите на децата за спорта, техните родители вече са си платили, след като внасят данъци и такси в тази община.За мен това е една последователна и естествена стъпка , която трябва да направим, в стремежа си да надградим ДЮШ „Пирин“ и съм сигурен, че тази школа ще даде едни добри кадри, каквито през годините школата на „Пирин“ е изграждала.“, заяви тогава той.
И допълваше още, че това до голяма степен ще улесни и директора на клуба, защото ако Детско-юношеската школа се отдели и има отделен бюджет , ръководството ще има ясна представа с колко пари разполага като бюджет отделен от общината и колко още им е необходим от спонсори. Едно от допълненията на неговото предложение бе и ДЮШ да има отделна сметка с която да разполага и която да се контролира от ръководството и, така всичко ще бъде много по-прозрачно и ясно и няма да се дава повод за спекулация със средствата на школата.

И ние, помним всичко това, защото следихме тематаи писахме многократно. Писахме, защото родителите искаха това да се случи и подкрепяха идеята. Припомняме само част статиите по въпроса:

Адв. Илко Стоянов до председателя на ОБС Р. Тасков и съветниците в Благоевград: Всички деца и юноши, които тренират в ОФК „Пирин“ да не заплащат такси

Адв. Илко Стоянов: Предложението ми за освобождаване от такси на децата от Детско-юношеската школа на Пирин е абсолютно реално и постижимо

Обс-Благоевград ще се заеме с проверка на състоянието на ОФК „Пирин“, след поисканата оставка на ст.треньора Самоковлийски от кметът Камбитов,докато втори месец Обс не допуска за разглеждане предложението на адв.Илко Стоянов за освобождаване от такси на децата и юношите на „Пирин“

Няма да даваме определение на случващото се, но със сигурност не изглежда добре. Ще споделим, че е редно да се признават добрите идеи и достойните предложения на хората, дори да не харесваме самите тях. Редно е и друго, да не представяме за свои идеите, които всъщност са чужди. Макар, че е по-лесно да се върви по утъпкани пътеки, понякога е по-правилно да минем по трънливите или сами да прокараме път…най-малкото е, че е по-достойно.

 

Comments

comments