Средната заплата у нас ще мине 1000 лева тази година

През тази година средната заплата в България ще мине прага от 1000 лева и ще достигне 1039 лева. През 2018 г. се очаква тя да е в размер на 1125 лв. Това показват прогнозите на икономистите на „Уникредит груп“, представени на финансовия форум Euromoney във Виена, пише „24 часа“.

Според данни Националния статистически институт към края на миналата година средната заплата у нас е било 954 лева.

Според анализаторите на банковата група тази година ще има минимално ускоряване на растежа до 3.6%, или с 0.1% на спрямо 2016 г., предимно заради вътрешното търсене и индивидуалното потребление.

„Индивидуалното потребление ще получи подкрепа от солидното повишение на заплатите, докато темповете, с които се създават нови работни места ще преминат на по-ниска предавка, тъй като недостигът на работна ръка вече ограничава увеличаването на икономическата активност в някои сектори“, казва главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов.

Според него домакинствата са по-уверени за стабилността на своите доходи и работни места, а банките имат по-голямо желание да кредитират. Това, от своя страна, ще подобри перспективите пред сектора на жилищното строителство, което може да доведе до по-висока строителна активност, така и до повишаване на цените на жилищата през 2017 и 2018 г.

От финансовата институция очакват спад на безработицата с 0.9% през тази година до 6.8% и с още 0,8 на сто през следващата.

През 2017 г. брутният вътрешен продукт на човек от населението у нас ще се увеличи с 669 лв. до 13 398 лв. в сравнение с миналата, сочат прогнозите. Банкерите очакват и реален ръст на износа от близо 5% през 2017 г.

„На фона на много силната позиция на страната – солидна инерция при растежа, двойни излишъци в бюджета и по текущата сметка и значителни по размер фискален и валутен резерви – непосредствените последици от оставката на правителството на ГЕРБ върху растежа и провежданите политики ще останат ограничени“, коментира Павлов. Според него растежът на икономиката се очаква да остане силен в началото на 2017 г.

Ако парламентарните избори не променят рязко ситурацията до нас и доведат до по-дисфункционални политики, пикът на икономиката ще е в края на 2017 г. или в началото на 2018 г., коментира още Кристофор Павлов.

Economic.bg

Comments

comments