Спор за „наследството“ разцепи редакцията на „Шарли ебдо“

В момента 40% от акциите в изданието са собственост на родителите на ръководителя на редакцията Стефан Шарбоне, загинал по време на атентата през януари, други 40% – са собственост на художника с псевдонима Riss, пострадал при нападението и все още с разклатено здраве, а останалите 20% се падат на съучредителя Ерик Порто. Два месеца след терористичния акт в редакцията на френското сатирично издание „Шарли ебдо“ редакцията на списанието се разцепи заради спорове относно това, кой трябва да е собственик на акциите на изданието. В момента 40% от акциите в изданието са собственост на родителите на ръководителя на редакцията Стефан Шарбоне, загинал по време на атентата през януари, други 40% – са собственост на художника с псевдонима Riss, пострадал при нападението и все още с разклатено здраве, а останалите 20% се падат на съучредителя Ерик Порто.

По информация на АФП, единадесет служители на изданието са наели двама адвокати, които трябва да защитават претенциите им за разделяне на акциите на „Шарли ебдо“ между всичките членове на колектива. Те настояват акциите да бъдат раздадени по равно на всеки. „В момента ние не говорим за някакъв избор. Нямаме нищо против действащото ръководство, няма никакъв конфликт, но след това, което се случи, служителите искат да взимат по-активно участие в живота на „Шарли ебдо“, казва Патрик Пеллу, представител на групата служители.
На свой ред, ръководството на изданието засега не разглежда възможността за преразпределение на акциите. „Отчитаме желанието на служителите да бъдат съпричастни към живота на изданието. Но сме все още много далеч от размисли за акциите. Всичките тези пари носят повече зло, отколкото добро. Този случай ни кара да си спомним ситуацията, когато роднини, връщайки се от погребението на баба си, започват да спорят за това, кой да получи нейните бижута“, коментират решението на „отцепниците“ адвокатите на изданието.

Юрист отбелязва, че към момента основната задача на редакцията се състои в това, да се осигури излизането на новия брой на изданието всяка сряда, да се оправят данъците на получените от изданието дарения и да се създаде „фонд на списанието“.

Атентатът срещу редакцията на „Шарли ебдо“ бе извършен на 7 януари 2015 г. в Париж. Тогава двама маскирани, въоръжени с автомати „Kалашников“, пушка и противотанков гранатомет, ислямисти откриха огън в редакцията и убиха редактора Стефан „Шарб“ Шарбоние, девет служители на вестника, двама френски полицаи и раняват 11 други, преди да избягат.

Comments

comments