Спортна фотография

Спортната фотография има изисквания като всяка друга, с тази разлика, че изисква бързина и точност до секундата.
Как да изберете подходящия момент в който да натиснете спусъка? Този момент е изключително важен. Най- добре е да се упражнявате с камерата си в режим на единичен кадър. Изглежда трудно, но не е чак толкова.

Фокусирането също е важно.Но при тази фотография е малко сложно, тъй като действието се развива изключително бързо в непосредствена близост до вас. Дори и камерата ви да има спортен режим, това не е гаранция, че автофокусът ще се справи отлично. Затова най- добре фокусирайте ръчно. Изобщо, това си е голямо предизвикателство. Може да започнете да се упражнявате със спорт, при който движенията са предвидими.

Винаги заставайте колкото се може по-близо до обекта. Най- хубавото в случая е, че имате свобода при избора на позиция, дори и да имате по- дълъг обектив. Ограничениятаса неизбежни, но се приближавайте колкото се може повече.
Скорост на затвора при спортната фотография е от голямо значение. Целта е да се предаде усещане за скорост, т. е. да замразите всичко в даден кадър. Скоростта на затвора зависи от бързите движения на обекта и рязката им промяна. Камерата трябва да се движи заедно с обекта преди натискане на спусъка, по време на експониране на кадъра и след като затвора сработи.

Отворът на блендата трябва да бъде максимален, за може да дефокусира фона, за да се открои обекта. Фонът при спортната фотографияе пренаселен с различни елементи, които отвличат вниманието и точно поради тази причина се налага дефокусиране.
Основната идея при тази фотография е да постигнете добри снимки с много добра композиция, като уловите нужните моменти, чрез които да предадете емоциите от едно спортно събитие. Трябва да бъдете подготвени че ще имате много голям брой некачествени кадрите, които да бракувате, но това е напълно нормално.

Comments

comments