Спортист №1 на България с положителна допинг проба

Избраната за спортист №1 на България за 2015 година Габриела Петрова даде положителна допинг проба. Лекоатлетката ни е уличена в употребяването на превърналото се наскоро в кошмар за спортистите вещество мелдоний, съобщава вестник „Сега“.
Европейската вицешампионка в тройния скок от първенството на Стария континент в Прага е дала положителната проба по време на извънсъстезателен тест през февруари тази година.
След като научила новината, Петрова първоначално е пожелала да бъде отворена и анализирана и “Б” пробата, но след това се е отказала от това свое желание. Лекоатлетката и треньорът и Атанас Атанасов са дали обяснение, че тя е спряла да ползва препарата още през октомври миналата година, но въпреки това в организма й са намерени следи от веществото, които се оказват доста над допустимото.
„Не съм дошла да се оправдавам за нищо. Не съм нарушила по никакъв начин правилата. Не съм опетнила умишлено честта на България. През 2015-а година съм употребявала медикамент с активна съставка мелдоний. От началото на септември получихме предупреждение, че този препарат ще бъде забранен и преустановихме употребата му. През 2016-а година по никакъв съзнателен начин не съм се докосвала към този препарат. Може той да е останал в организма ми. От уличените 140 спортисти за мелдоний, нито един не беше наказан. Уведомена съм, че има наличие на веществото в организма ми и съм взела мерки. Няма нищо конкретно“, това сподели днес на специална пресконференция по случая Габриела Петрова.

Comments

comments