Според немско издание джихадистите са превърнали Балканите в пунк за влизане и излизане от Европа

Халифатът е разпрострял своето присъствие над Западните Балкани, пише вестник „Велт ем зонтаг”. Според тяхна информация Балканите са се превърнали във вход за джихадистите в конфликтните региони.
По информация на вестника немските тайни служби от няколко месеца следят тенденция на Западните Балкани за изграждане на увеличен брой мрежи на радикални ислямисти.
В Босна и Херцеговина, Албания и Македония салафистки имами набират бойци за участие в конфликтите в Сирия и Ирак. От Косово за кризистните региони са заминали 250 души, което измерено спрямо населението прави тази държава рекордьор.
Джихадисти от Германия, Франция, Белгия, Австрия и Холандия преминават през Западните Балкани с коли на път за Сирия и Ирак. „Предполагаме, че там се провежда и своебразно първично обучение на джихадистите”, твърдят немските тайни служби.
Според „Велт ем зонтаг” германското вътрешно министерство говори за растяща заплаха, която произтича от завръщането на радикални ислямисти от бойните полета в Близкия изток.

Comments

comments