Според директора на полицията в Гърмен без диалог между българи и роми няма решение на проблема

Напрежението между българското и ромското население в Гърмен, въпреки посещението на вътрешния министър Р. Бъчварова, което целеше успокояване на ситуацията, всъщност продължава да расте.
Дядо Божик разказа пред камерите на bTV как роми са го обирали многократно, подавал жалби, но те били определяни като маловажни. Той има пистолет, който показа. Твърди, че го притежава напълно законно. Други потърпевши заплашиха със саморазправа, ако полицията не ги пази. Много хора, които нямат пистолети заявиха, че ще си закупят.
В същото време шефът на МВР-Благоевград Христо Разсолков обяви, че официално подадените жалби за битова престъпност в Гърмен са само 4.
„Мисля, че регионът е сравнително спокоен на фона и на цялата дирекция и на цялата страна. Апелирам да се подават сигнали”, призова полицейският шеф.
Събралите се хора попитаха властите също защо ромите, които са неграмотни, имат шофьорски книжки.
„Дошли са в нашите ниви и са си направили къщи, ядат ни реколтата. Три съдебни решения имам и не мога да си взема земята, защото един циганин си е построил къща и тя вече е узаконена”, разказа жител на Гърмен.
Според директора на полицията без диалог между българите и ромите няма да се реши проблемът в селото.

Comments

comments