Поклонническо пътуване от София до Рилската обител започва от 1-ви август

Най-големият поклоннически път в България, наречен неслучайно „Рилският Чудотворец“, ще се осъществи от вярващите за седма поредна година по пътя от София към най-големия манастир на територията на страната – Рилската света обител, където днес се съхраняват мощите на именития български светец – св. Йоан Рилски.
Маршрутът ще се проведе за шест дни. Той представлява опит за съпреживяване на завръщането на мощите на Рилския светител – събитие, случило се преди повече от 500 години.
Начало на поклонническият път „Рилският Чудотворец“ е на 1 август, в 9:00 ч., в старинния столичен храм „Св. София“ с Божествена Св. Литургия. Маршрутът на поклонническия път ще премине през три от най-красивите български планини – Витоша, Верила и Рила. През петте дни на прехода до манастира участниците ще изминат пеша повече от 100 км., като нощуват на палаткови лагери в района на различни населени места. На петия ден от пътуването групата ще достигне Рилската света обител, където ще се поклони на мощите на св. Йоан Рилски, а на следващия ден ще участва в Литургията по случай Преображение Господне – един от най-почитаните християнски празници през лятото.
В поклоннически път „Рилският Чудотворец“ могат да участват хора от всички възрасти. Инциативата е на Магистърска програма „Християнско поклонничество” в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и се осъществява с благословението на Софийската Св. Митрополия и съдействието на ОП „Туризъм” към Столична община.

Comments

comments